16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » INSTRUCȚIUNI UTILE. Primul ajutor în caz de asfixie
INSTRUCȚIUNI UTILE. Primul ajutor în caz de asfixie

INSTRUCȚIUNI UTILE. Primul ajutor în caz de asfixie

6 octombrie 2015, 15:36

Asfixia cu diferite obiecte, chiar în timpul mesei, poate fi cauza unei tragediei fatale dacă cel asfixiat nu știe ce să întreprindă, iar în preajma lui nu cunoaște nimeni pașii de urmat pentru acordarea primului ajutor în astfel de situații. Asfixiile constituie o urgență medicală și prin urmare este recomandat să apelați la ajutorul specializat. Cu toate acestea, până la venirea ambulanței e bine să știți cum să procedați în astfel de situații.

Trebuie să cunoașteți că atunci când persoana s-a asfixiat și este în conștientă, ba chiar încearcă să vorbească, căile respiratorii sunt obturate (astupate) parțial. În astfel de situații, cea mai recomandată reacție pentru persoana în cauză este să-și păstreze calmul, și dacă îi sunteți în preajmă, să-o încurajați să tuşească artificial cu scopul de a elimina obiectul care i-a cauzat asfixia.

Atenție, în caz de asfixii, nu faceți asta!

Nu oferiți și nici nu lăsați persoana  în cauză să bea nici un fel de lichid. Acest fapt poate sa obtureze în totalitate căile respiratorii.

În caz că persoana, nu poate tuşi artificial, va trebui să preluați inițiativa pentru a-i debloca căile respiratorii în scop de a expulza obiectul care i-a cauzat starea de asfixie. Acum trebuie să aplicați 5 lovituri cu palma intre scapulele (omoplații) persoanei, în timp ce corpul îi va rămâne aplecat în față și sprijinit în mâna voastră liberă. Dacă obiectul nu iese, veți sta în spatele persoanei, îmbrățișând-o și ținându-i mâinile încrucișate în lacăt în regiunea stomacului și veți aplica încă 5 compresii în epigastrul persoanei, cu mișcări dinspre anterior spre posterior și de sus în jos, astfel ca obiectul să iasă din cauza presiunii create.

În cazul instalării stopului cardio-respirator, persoana asfixiată trebuie resuscitată. Resuscitarea va fi făcută persoanei care va fi culcată pe o suprafață plată și dură, de preferat podea. Veți aplica 30 de compresii sternale, urmate de 2 respirații artificiale. Compresiile sternale se fac cu ambele mâini așezate una peste alta, și aplicate între treimea medie și inferioară a sternului. Coatele persoanei care aplică compresiunile sternale trebuie sa fie dezdoite, viteza de compresie va fi de 100 de contracții per minut și adâncimea de 5 cm. Veți apăsa activ și veți lăsa toracele să se redimensioneze. Ciclurile de 30 compresii la 2 respirații artificiale se repetă până la venirea ambulanței.

Pentru MedNews: Dr. Mihai Taşnic, medic cardiolog, șef Departament Urgenţă Medpark

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INSTRUCȚIUNI UTILE. Primul ajutor în caz de asfixie Reviewed by on . Asfixia cu diferite obiecte, chiar în timpul mesei, poate fi cauza unei tragediei fatale dacă cel asfixiat nu știe ce să întreprindă, iar în preajma lui nu cuno Asfixia cu diferite obiecte, chiar în timpul mesei, poate fi cauza unei tragediei fatale dacă cel asfixiat nu știe ce să întreprindă, iar în preajma lui nu cuno Rating: 0
scroll to top